
divendres, 27 de maig del 2011
ENS VISITA NA TERESA!

dissabte, 21 de maig del 2011
divendres, 20 de maig del 2011
UNES ONES MOLT ONADES!
Els fillets i filletes de 5è A hem anat a l'institut Josep Mª Quadrado per visitar al professor Toni Liz perquè ens parlés sobre els tsunamis i les rissagues.
En primer lloc ens va explicar que hi havia diferents tipus d'ones:
ones transversals, ones superficials (es generen a la superfície), ones longitudinals (van amunt i avall). Per explicar-les ens va ensenyar una molla molt grossa i la va estirar de diferents formes. Vam observar el moviment de les ones.
Ones de rotació (es generen per un gir)les van observar amb uns pals cosits a un fil de nylon.
Ones estacionals, són les que provoquen les rissagues. Ho vam veure amb un fil enganxat a un motor que feia 50 vibracions per segon.
A continuació,nosaltres li vam demanar:
QUÈ PASSA QUAN UN TSUNAMI S'ATRACA A LA PLATJA?
En Toni mos ho va explicar amb un aparell que ell havia construït. Si modificam la profunditat d'un tros observam que l'ona perd velocitat i augmenta la seva alçada. En el cas dels tsunamis en alta mar, les ones són baixes i tenen molta longitud d'ona, però quan s'atraquen a la costa augmenten en alçada i disminueixen la longitud d'ona perquè hi ha poca aigua. Aquestes ones són destructives.
QUÈ PASSA AMB LES RISSAGUES DEL PORT DE CIUTADELLA?
Que l'aigua del port se'n va i al cap d'un temps torna amb més potència. Són ones que van entrant a
l port. Això es repeteix moltes vegades, però si una ona impulsa a la de davant en el moment exacte, aquesta agafa velocitat i potència. Si això es repeteix vàries vegades, arriba un moment que l'aigua se'n va i torna tota de cop.
Albert, Carlos i Sergi.
FEIM PAPER


Dia 29 i 31 d'abril vam anar al Centre d'Art XecColl per fer paper reciclat.
Allà en Xec en va explicar que s'agafa molt de paper emprat i es talla a trossos petits es posa amb aigua i cola i es tritura amb una minipimer. Si posa un tiny segons el color de paper que voguem. Es deixa reposar un dia.
COM FER PAPER?
S'agafen dos motlles de llenya i els poses dins del tiny, un dels dos motlles ha de tenir una xarxa d'alumini i aquest, el poses davall, l'altre damunt. Agafes els dos motlles junts i els fiques verticalment dins del recipient amb el tiny i els trossos de paper.
Seguidament poses els dos motlles horizontalment i els treus del recipient a poc a poc perquè no esquitxi. Després, esperes a que el tiny es filtri per la xarxa fins que estigui sec. Ho poses damunt d'una baieta i després dins de la premsadora. Finalment, es poses a eixugar.
dimarts, 17 de maig del 2011
LA MAR DE CONTES

Durant el segon trimestre els alumnes de cinquè vam treballar el conte per parelles. A partir de coneguts contes populars ferem les nostres pròpies adaptacions creant nous contes ben originals. Després vam fer les il·lustracions i ho pasarem tot a format powerpoint. Van quedar uns contes tant xulos que vam pensar de contar-los als més petits.
El passat dimecres ens van venir a visitar.
Lola i Núria:
Contar el nostre conte ens ha agradat molt, ha anat molt bé i ens hem divertit molt amb els fillets. Els hem demanat unes quantes preguntes sobre el conte: Quin personatge els ha agradat més, Que nomia el fillet...
I els hem demanat que nomien, quants anys tenien...
Marc T.B. i Antònia
Ens ha agradat molt el de contar el conte. Després de haver contat els dos contes, amb el grup de na Marina i na Jessica els hem donat uns papers que formaven part del conte de na Jessica i na Marina que simbolitzaven euros em però de broma.
Els fillets i filletes de P5 han estat molt participatius tant un grup com l'altre.
Rubén M. I Marc C.
A nosaltres ens ha agradat molt.
El conte ens ha portat molta feina però a merescut la pena, els dos grups de nins que han vingut s'han portat bé a més han contestat les preguntes que els havíem preparat. Nosaltres els havíem preparat preguntes.
Paula, Aina i Blanca.
Tot ha sortit molt bé,però ha hagut un grup més tímid que l'altre.
Tots els grups han estat molt atens.
Quan hem acabat els contes els hem demanat dues preguntes i els hem demanat què nomien i quants anys tenien.
Mos ho hem passat molt bé!!!
Anna i Carme.
Ens ha agradat molt aquesta experiència de contar un conte fet per nosaltres als fillets d'infantil. Han participat i han escoltat amb molta atenció. Quan hem acabat de contar el conte els i hem fet un parell de preguntes per si havien escoltat com per exemple: Com se deia el títol del conte? o Quin personatge els i havia agradat més? Etc...
Alba i Clara:
Ens ha agradat molt perquè els fillets han escoltat molt i han participat, però quan els em explicat el conte un fillet ens ha interromput. Quan hem acabat els hem demanat preguntes sobre el conte. I després els hem fet una prova de cercar el protagonista entre el sofrit.
Jéssica i Marina:
El primer grup no ha anat molt bé. Però el segon ha anat molt millor per què hem tingut més confiança. Hem tingut la idea de donar doblers de paper a els dos grups, però al segon ens faltava i hem fet avions de paper per estar iguals. Ens ha agradat molt.
Júlia i Teresa:
Tot ha anat molt bé i s'han portat molt bé però alguna vegada s'han despistat. Hem fet preguntes i les han contestades molt bé, els grups que ens han tocat han sabut expressar-se i no han estat gaire tímids.
Els han agradat tots els personatges i el conte.
Ens ha agradat molt fer aquesta activitat amb els fillets.
David i Sam:
Mos ha agradat molt l' experiència de fer el conte als fillets d'infantil perquè i han participat molt. Els hi hem fet 3 preguntes i els han contestades molt bé.
Sergi i Alba Maria
Per noltros ha estat una experiència inoblidable!
Quan ha acabat el conte, hem fet algunes preguntes als fillets.
Els fillets han estat molt agradables i molt participatius.
Joni i Ivan.
El nostre comentari és que ens ho hem passat molt bé,nosaltres hem tingut una idea: els hi hem contat el conte, després hem fet preguntes. Els fillets,els ha agradat molt .
Albert i Carlos
Tots els fillets s' han portat molt bé: han escoltat ,han participat...
Ha volgut la pena fer tota la feina que hem passat una bona estona amb els fillets de p5. Els hem fet preguntes i han respost bé. Això vol dir que ens escoltaven.
dimecres, 11 de maig del 2011
Durant dues setmanes va venir un jove que nomia David a mostrar-mos a jugar a escacs.
Primer mos va mostrar els punts que valien i el moviment de totes les peces menys el rei i el cavall.
Després quan ja en sabíem un poc mos va mostrar el moviment del rei i d'el cavall i els punts que se'ls donava.
Als peons 1 punt. /A l'alfil i el cavall 3 punts./ A la torre 5 punts./ A la reina 10 punts./I al rei punts infinits.

El peons és mouen un cap endavant i si encara no han mogut el peó se pot moure dues caselles i per matar una en diagonal.
L'alfil pot fer totes les caselles en diagonal per les dues bandes i també mata en diagonal cap a les dues bandes.
El cavall és mou amb(L) i mata amb(L).
La torre mata i és mou amb diagonal i horitzontal totes les caselles que vulgui.
La dama coneguda més com a (reina) pot imitar tots els moviments menys el del cavall per moure's i matar.
I el rei només pot moure una casella cap a la banda que vulgui encara que sigui en diagonal i mata un cap a la banda que vulgui, també en diagonal.
I per guanyar una partida és fa l'escac i mat més conegut com a “ jaque Mate” que és quant el rei no pot anar a cap casella perquè les altres peces l'acorralen per exemple: si mou un cap endavant i hi ha un peó amb diagonal allà no hi pot anar, un cap a les bandes i hi ha dos cavalls allà no hi pot anar amb diagonal a la dreta i hi ha un alfil no hi pot anar i un cap a l'altra banda amb diagonal i hi ha una dama no hi pot anar i açò vol dir que és Jaque Mate i guanya la partida el contrincant.
També si no pot moure o no vol seguir pot abandonar o tirar el rei i açò vol dir que guanya l'altre.