Els fillets i filletes de 5è A hem anat a l'institut Josep Mª Quadrado per visitar al professor Toni Liz perquè ens parlés sobre els tsunamis i les rissagues.
En primer lloc ens va explicar que hi havia diferents tipus d'ones:
ones transversals, ones superficials (es generen a la superfície), ones longitudinals (van amunt i avall). Per explicar-les ens va ensenyar una molla molt grossa i la va estirar de diferents formes. Vam observar el moviment de les ones.
Ones de rotació (es generen per un gir)les van observar amb uns pals cosits a un fil de nylon.
Ones estacionals, són les que provoquen les rissagues. Ho vam veure amb un fil enganxat a un motor que feia 50 vibracions per segon.
A continuació,nosaltres li vam demanar:
QUÈ PASSA QUAN UN TSUNAMI S'ATRACA A LA PLATJA?
En Toni mos ho va explicar amb un aparell que ell havia construït. Si modificam la profunditat d'un tros observam que l'ona perd velocitat i augmenta la seva alçada. En el cas dels tsunamis en alta mar, les ones són baixes i tenen molta longitud d'ona, però quan s'atraquen a la costa augmenten en alçada i disminueixen la longitud d'ona perquè hi ha poca aigua. Aquestes ones són destructives.
QUÈ PASSA AMB LES RISSAGUES DEL PORT DE CIUTADELLA?
Que l'aigua del port se'n va i al cap d'un temps torna amb més potència. Són ones que van entrant a
l port. Això es repeteix moltes vegades, però si una ona impulsa a la de davant en el moment exacte, aquesta agafa velocitat i potència. Si això es repeteix vàries vegades, arriba un moment que l'aigua se'n va i torna tota de cop.
Albert, Carlos i Sergi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada